Yazarlar > Backyard Yazılar > Telefon Kartı Koleksiyoneri 2: İ.Kırbaş

“Benim için koleksiyonculuk geçmişin değerlerini geleceğe taşıma kültürüdür. Bu koleksiyonları yapmak kimilerine göre garip gelebilir. .... Koleksiyonculuk, yaşanmışlığı yeniden yaşamaktır. Onları gelecek nesillerin merakları arasına katmak, kutsal bir görevdir bence.” Prof. Dr. Yahya ZABUNOĞLU

Sorularıma sabırla yanıt verdiği için İzzet Kırbaş’a teşekkür ediyorum. İlgilenenlere özellikle Türkiye konulu yabancı telefon kartlarına bakmalarını tavsiye ederim.

Röportaj Tarihi: Ocak 2004
Bölüm: 2

5- Yurtdışından Türkiye’deki kartlara olan talepler nasıl? En çok hangi seriler isteniyor?

Yurtdışında özellikle talep edilen Türk Kartları, ilk örnekler olan Landis & Gyr, GPT ve barkodlu kartlardır. Ayrıca 1993 yılında yayınlanmış olan ve 10 farklı resimden oluşan Türk Hava Yolları serisi en popüler ve talep edilen serilerden biridir. Ancak bu kartları günümüzde bulmak oldukça zor ve bulunabilirse de yüklü bir fiyat ödemeyi göze almak gerekiyor. Çoğu koleksiyoncu tematik konuları tercih ettiği için, yurtdışından talep gören diğer serilerimiz ise Dünya Çevre Günü, Kuşlar, Deniz Canlıları, Burçlar, Kelebekler ve Çiçekler. Daha önceleri çok fazla tematik kart çıkartmayan Türk Telekom, bu konuda koleksiyonculardan gelen talebi iyi değerlendirerek, gerçekten güzel kartlar yayınlamıştır. Ama kartların baskı kalitesi son derece düşük olduğundan, bu talebi kısa sürede azaltmıştır.

Yurtdışındaki koleksiyoncular genellikle smart chip veya benzeri kalın kartları (genelde 0.8 mm kalınlığında) tercih etmekte, bizim manyetik kartlarımız gayet ince olduğundan, çoğu koleksiyoncu tarafından tematik konulu dışındakiler istenmemektedir.

6-Yabancı telefon kartlarından Türkiye konulu kartlar var mı? Hangi ülkeler? Hangi konulu kartlar?

Bir çok yabancı ülkede Türkiye konulu kartlar yayınlanmıştır. Bunların başını Hollanda, Almanya, Avusturya olmak üzere Avrupa Ülkeleri çekmektedir. Bu, şirketlerin bir müşteri kazanma politikası olup, belirli kartlar üzerinde belirli etnik topluluklar hedeflenerek ve kartlar üzerine onların ülkeleri ile ilgili yazı, resim, bayrak vb. konularak bu grupların, bu tür kartlara yönelmelerinin sağlanmasıdır.

Türkiye ile ilgili resimlerin bulunduğu bazı telefon kartları ise, çeşitli ülkelerdeki turizm firmaları tarafından müşterilerine promosyon olarak dağıtılan kartlardır. Bunların başını ise Japonya çekmektedir.

Bazı ülkeler ise tamamen yukarıdaki kriterler dışında, ticari bir kaygı düşünmeden Türkiye ile ilgili kartlar yayınlamıştır ki, bu kartlar benim en çok değer verdiğim kartlardır ve bunların başında Hollanda'da yayınlanan Atatürk kartı, Avustralya'da yayınlanan " In the streets of Istanbul " isimli tarihi Taksim - Tünel tramvayını gösteren karttır.

Türkiye ile ilgili konularda kart yayınlayan ülkeler, benim şimdiye kadar tesbit edebildiğim kadarı ile Almanya, A.B.D., Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya,Japonya, Kore, Macaristan, Meksika, Mısır, Portekiz, Polonya, Romanya, Rusya, Ukrayna, Uruguay, Yunanistan'dır. Bu konudaki kartları, aşağıdaki linkte görebilirsiniz:

Kartların konuları ise değişebilmektedir. En fazla görülenler, bayrak, Ayasofya, Sultanahmet Camii olup Türkiye'nin ünlü turizm bölgelerinin resimlerinden Nasrettin Hoca'ya, Atatürk'ten Türkiye haritasına kadar uzanabilmektedir.

7- Kart koleksiyonculuğunun Türkiye’nin tanıtımındaki yeri, etkisi nedir?

Her çeşit koleksiyonda olduğu gibi, telefon kartlarında da kart koleksiyonculuğu ülkemizin ve kültürümüzün tanınmasında büyük önem taşır. Bir TV belgeseli veya dergi eki çok daha görsel olabilir, ama geçicidir. Telefon kartları ise koleksiyonlarda yıllar boyu kalacak ve bu koleksiyoncular tarafından her zaman görülecektir. Türkiye ile ilgili kart topladığımı bilen yabancılar, en azından bana gönderebilmek için Türkiye hakkında bilgi sahibi oluyor. Basit bir örnek olarak başlanğıçta bana Tunus bayraklı kartları Türkiye bayrağı resmi var diye gönderirlerdi. Veya benzer olarak üzerinde herhangi bir cami resmi olan kartın Türkiye'ye ait olabileceğini düşünürlerdi. Ama uyarılarım sonucu bir çok yabancı koleksiyoncu şimdi Türk bayrağının ne olduğunu biliyor veya Ayasofya'yı Sultanahmet Cami'sinden ayırabiliyor. Nasreddin Hoca'yı bir Hollanda kartı üzerinde gördüğünde , bunun bir çizgi roman kahramanı olmadığını biliyor.

Özellikle barkodlu kartlarımız aracılığı ile Pamukkale, Bodrum, Marmaris, Efes vb. bir çok yeri telefon kartları üzerinde görüyor veya geleneksel Türk Çalgıları, Müzelerimiz gibi bir çok seri aracılığı ile kültürümüz hakkında bir bilgi edinebiliyor. Koleksiyonculuk, araştırmacılık olduğundan üzerinde bir resim bulunan karttaki resim ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor.

8-Bu konuda Türkiye ve dünyadaki geniş bir arşive sahip önde gelen diğer kart koleksiyoncuları kimlerdir?

Türkiye'de telefon kartları konusunda ileri gelen isimler denildiğinde aklıma ilk gelen isimler Tunca Varış, Dr. Hüsamettin Atik, Yusuf Özeren , Yaşar Yeğen, Hakan Güney, Selahattin Kaya, Bayram Sevindik'dir. Türk Telefon Kartları koleksiyonun babası ve duayeni diyebileceğim, tüm yerli ve yabancı koleksiyoncular tarafından tanınan isim ise rahmetli Ali İdrisoğlu olup, koleksiyonculuk sevgisi kendi hayatının bir seri katil elinde 2002 yılı başlarında telefon kartları uğruna sona ermesine neden olmuştur. Tanıyan herkes tarafından sevilen Ali İdrisoğlu'nu burada tekrar rahmetle anmak isterim.

Yurtdışında ise tanıdığım en büyük koleksiyoncu İtalya'dan Daniele Pitarresi olup, kendisi ve arkadaşları ilk defa dünya telefon kartlarını MV Cards
firması altında kataloglamışlardır. Diğer büyük koleksiyoncular ise Jan van Rossum, Andrea Lughi, Steve Eyers'dir. Telefon kartları yurtiçi ve yurtdışı müzayedelerde satılmakta olup, bunlardan önde gelenleri:

- All-Cards Auctions
- Scummy Auctions